Stort gartneri slipper for millionregning

Oprettet d.

Stort gartneri slipper for millionregning

Løndumping:   60 kroner i timeløn for arbejde på et gartneri med overenskomst er i orden. Det har Arbejdsretten nu afgjort i en sag rejst af 3F.
 

 

Fakta

Taget i løndumping flere gange

3F har de seneste år på vegne af medlemmer ført lønsager mod Torben Rolls gartneri, der i dag hedder Topia by Roll:

1. Torben Rolls gartneri har efterbetalt 231.000 kroner til fire bulgarske medarbejdere, der reelt var ufaglærte. De fik løn som praktikanter - blot 55 kroner i timen.

2. Gartneriet har efterbetalt 90.000 kroner til en bulgarer, der reelt var ufaglært medarbejder. Han blev aflønnet som elev og tjente omkring 62 kroner i timen.

3. Topia by Roll har efterbetalt godt 32.000 kroner til en dansk mand i fleksjob på gartneriet. Virksomheden havde snydt ham for betaling for overarbejde.

4. Topia by Roll har efter et kontrolbesøg på gartneriet efterbetalt 50.000 kroner i en sag om manglende praktikantløn.

5. Topia by Roll har efterbetalt 120.000 kroner til en mandlig chauffør i en sag om manglende betaling for overarbejde. Derudover har gartneriet betalt 5.000 kroner i bod for brud på overenskomsten.
 
Et af Danmarks største gartnerier slipper for efterbetaling af løn på over én million kroner til tidligere medarbejdere. Det står klart, efter Arbejdsretten nu har frifundet det fynske gartneri Topia by Roll i en sag om omfattende løndumping.

Gartneriet har måned efter måned fået udført arbejde af østarbejdere, der tjente 60 kroner i timen før skat. Det er sket, selvom virksomheden som medlem af arbejdsgiverforeningen GLS-A har forpligtiget sig til følge overenskomsten og dermed aflønne medarbejdere med omkring 130 kroner i timen.

Topia by Roll producerer omkring otte millioner potteplanter om året og leverer blomster til Coop Danmarks butikker.

3F førte sagen på vegne af 14 polske medlemmer, der har arbejdet hos Topia by Roll inden for perioden april 2011 til december 2012. 3F havde rejst krav på knap 1,3 millioner kroner i efterbetaling til medlemmerne med henvisning til overenskomsten. 

- Vores medlemmer er blevet udsat for massiv underbetaling hos Topia by Roll. Men vi kunne ikke løfte den særdeles svære bevisbyrde, selvom vores medlemmer kom med meget troværdige forklaringer i retten. Det er ærgerligt, siger formand for Den Grønne Gruppe i 3F Arne Grevsen.
 

Modstridende forklaringer

De 14 polakker var ansat i vikarbureauerne Team2You eller Jobekspress, som fast har leveret arbejdskraft til Topia by Roll. Disse vikarbureauer har ikke tegnet overenskomst. Under sagen har Topia by Roll fremlagt en stribe entrepriseaftaler mellem gartneriet og vikarbureauerne.

3F mente, at ansatte i vikarbureauerne reelt udførte vikararbejde for Topia by Roll. Men gartneriet mente, at der var tale om entreprisearbejde, der ikke er dækket af overenskomsten. Gartneriets sag blev støttet og ført af GLS-A - som på gartneriområdet samtidig med 3F laver overenskomster, der skal ”imødegå enhver form for omgåelse af overenskomster”.

I Arbejdsretten var der meget modstridende forklaringer fra på den ene side fire polske arbejdere og på den anden side ejeren af Topia by Roll, to mellemledere samt en chef hos gartneriets faste leverandør af arbejdskraft, Jobekspress.

3F havde som klager bevisbyrden i sagen, pointerede dommeren flere gange i Arbejdsretten, da han afsagde sin afgørelse. Dommerens samlede vurdering var, at det var ”overvejende betænkeligt” at fastslå, at der reelt var tale om arbejdsudleje - og dermed give 3F medhold i sagen.

- De modstridende forklaringer går ud over 3F, sagde højesteretsdommer Oliver Talevski og forklarede, at tvivlen kom sagens klager til skade.
 
Fakta

Boede til leje hos gartneriejer

  • Fagbladet 3F afslørede i august 2013 løndumping hos Topia by Roll, og at gartneriets ejer Torben Roll i flere år havde kørt et meget tæt parløb med vikarbossen Michael Bulinski omkring boligudlejning til underbetalte østeuropæere.
  • Tre bulgarere og en polak oplyste til Fagbladet 3F, at de havde boet til leje i et hus klos op ad gartneriet. Huset var ejet af gartneriets ejer Torben Roll.

GLS-A og gartneriejer: Ingen kommentarer

Topia by Rolls ejer og direktør Torben Roll ønsker ikke at kommentere sagen..

Formanden for GLS-A, godsejer og kammerherre Gerner Wolff-Sneedorff, oplyser, at han ikke ønsker at udtale sig om den konkrete sag, og om hvorvidt timelønnen på 60 kroner før skat er fair.