Vikarfirmaerne Admin SMBA og Baltic Workforce SMBA har begæret sig selv konkurs igen igen igen!

Oprettet d.

Omstridte vikarfirmaer vil gå konkurs

Løndumping:   Vikarfirmaerne Admin SMBA og Baltic Workforce SMBA har begæret sig selv konkurs. Firmaerne er kendt for at levere stærkt underbetalt arbejdskraft til danske virksomheder.
 

 

Fakta

Skattely

  • Fagbladet 3F har tidligere afsløret, at Baltic Workforce var økonomisk forbundet med selskaber i både Litauen og Cypern. Lande, der har langt mere gunstige skattevilkår end Danmark.
  • For tiden eksisterer fire selskaber med relation til Baltic Workforce og Admin. En mand ved navn Søren Steener Olsen blev direktør for alle fire selskaber kort før jul 2014. Han har ikke tidligere været direktør i andre selskaber ifølge erhvervsdatabasen BiQ.
  • Et femte firma med relation til Baltic Workforce gik konkurs i 2010, hvilket kostede Lønmodtagernes Garantifond godt 175.000 kroner. Nu er to søsterselskaber under konkurs.
De omstridte søsterselskaber Baltic Workforce SMBA og Admin SMBA har begæret sig selv konkurs. Det oplyser Skifteretten i Hillerød til Fagbladet 3F.

De to vikarfirmaer har stået bag timelønninger på 52 og 60 kroner i timen før skat. Det er ikke første gang, at et selskab med navnet Baltic Workforce er på vej til konkurs. Firmaet Baltic Workforce ApS blev begæret konkurs i august 2008 og blev erklæret konkurs i februar 2010. Det kostede Lønmodtagernes Garantifond – og dermed andre arbejdsgivere – godt 175.000 kroner.

Læs også: Margrethes hjælper reklamerer for omstridt vikarbureau
 
Fakta

3F: Hyklerisk

  • 3F har krævet knap 1,3 millioner kroner i efterbetaling fra Gartneriet Thoruplund til to litauiske kvinder. 3F’erne tjente mellem 52 og 68 kroner i timen som ansatte hos Baltic Workforce eller Admin for arbejdet på det fynske gartneri med overenskomst.
  • Gartneriet Thoruplund reklamerer på egen hjemmeside med, at virksomheden viser ”stor ansvarlighed” over for medarbejdere gennem gartneriets handlinger. Men det er falsk markedsføring, mener 3F.

    - Det er hyklerisk. Gartneriet Thoruplund priser sig af at være ansvarlig, men har i årevis arbejdet tæt sammen med lyssky vikarbureauer, der er kendt for grov underbetaling. Gartneriet viser stor mangel på anstændighed, når virksomheden ikke vil leve op til den overenskomst, den har skrevet under på, at den vil følge, siger formand for Den Grønne Gruppe i 3F Arne Grevsen.  

Reklame for underbetalt arbejdskraft

I begyndelsen af 2009 blev Baltic Workforce SMBA stiftet. De reklamerede i marts 2009 med, at danske virksomheder på det grønne område kunne leje udenlandske vikarer til 90 kroner i timen per styk. Firmaets tilbud trådte i kraft 1. maj 2009, da den såkaldte Østaftale faldt bort.

3F har ført flere faglige sager, hvor virksomheder med overenskomst har brugt vikarer fra Baltic Workforce. Vikarerne tjente 60 kroner i timen før skat – også for overarbejde. To litauere fik efterbetalt i alt 164.000 kroner for arbejde hos gartneriet Rosa, mens en tredje litauer fik efterbetalt en halv million kroner fra gartneriet Knud Jepsen.

Læs også: Får 52 kr. i timen og skattesmæk på 26.000 kr.
 
Fakta

Gartneri: Sager er hævet

  • Fagbladet 3F har forelagt kritikken fra 3F for Gartneriet Thoruplunds direktør Bodil Johansen og spurgt hende, hvorfor gartneriet har afvist at efterbetale medarbejderne løn i overensstemmelse med overenskomsten. Bodil Johansen har ikke svaret på Fagbladet 3F’s spørgsmål, men gør i en mail opmærksom på, at 3F har hævet sagerne mod virksomhederne.
  • Den Grønne Gruppe i 3F oplyser, at 3F på nuværende tidspunkt har henlagt sagerne mod Gartneriet Thoruplund. Det er sket, efter at 3F har fået to afgørelser om entrepriser imod sig i Arbejdsretten. Afgørelserne betyder, at såkaldt entreprisearbejde ikke er dækket af overenskomsten på de respektive gartnerier.
  • Gartneriet og arbejdsgiverforeningen GLS-A har under sagsbehandlingen fremført, at der var tale om entreprisearbejde, og at arbejdet dermed ikke er omfattet af overenskomsten.

15 kroner i timeløn hos søsterselskab

3F har ligeledes ført sager på grund af underbetaling hos Admin SMBA. En litauisk kvinde tjente 60 kroner i timen for arbejde på Gartneriet Thoruplund. En anden litauisk kvinde arbejdede fra september 2010 til maj 2014 på samme fynske gartneri og tjente i perioden mellem 52 og 68 kroner i timen.

Gartneriet er medlem af arbejdsgiverforeningen GLS-A og skal derfor følge overenskomstens timeløn på 130 kroner. 3F har krævet, at de to litauiske kvinder får efterbetalt knap 1,3 millioner kroner. Men gartneriet har afvist, og senest måtte 3F hæve kravet. Det skyldes, at de to kvinder har arbejdet i gartneriet som en del af en entrepriseaftale.

3F har tidligere anmodet Baltic Workforce og Admin om at tegne overenskomst. Efter at 3F iværksatte sympatikonflikt imod Admin, skiftede gartneriet Limfjords Danske Rodfrugter i forsommeren 2014 fra Admin til det nystiftede søsterselskab Nimda. Staver man navnet Nimda bagfra, står der Admin.

Selskabet Nimda er fortsat aktivt. Det samme er selskabet Baltic Workforce Services ApS. I december 2014 afslørede Fagbladet 3F dette selskab i at betale 15 kroner i timeløn samt 39 kroner i timen i diæter til polsk arbejdskraft hos Gartneriet Als, der ellers har tegnet overenskomst.

Det er ikke lykkedes Fagbladet 3F at få en kommentar fra kuratoren for selskaberne Baltic Workforce SMBA og Admin SMBA.