3F dropper sager om løndumping for millioner!

Oprettet d.

3F dropper sager om løndumping for millioner

Nye afgørelser i Arbejdsretten får 3F til at trække sager om løndumping. Men 3F har ikke givet op i kampen mod lønninger på 60 kroner i timen, forsikrer gruppeformand.
 

 

Fakta

Sager mod Thoruplund

1. En litauisk kvinde på 51 år arbejdede ifølge 3F Aarhus Rymarken hos Gartneriet Thoruplund i perioden fra 22. april 2011 til 21. oktober 2012. Hun var først ansat hos vikarbureauet Baltic Workforce og siden hos vikarbureauet Admin.
 
  • 3F’eren tjente 60 kr. i timen – også for overarbejde på det fynske gartneri.
  • Thoruplund har afvist 3F’s krav om, at kvinden skal have overenskomstmæssig løn – og dermed have efterbetalt godt 437.000 kr.
 

2. En anden litauisk kvinde arbejdede hos Thoruplund fra september 2010 og frem til maj 2014, hvor hun sammen med seks landsmænd fik en is efterfulgt af en fyreseddel.
 
  • Kvinden tjente i årene mellem 52 og 68 kr. i timen før skat – også for overarbejde – som ansat hos vikarbureauet Admin.
  • Thoruplund har afvist 3F Odense GOPS’ krav om, at kvinden skal have overenskomstmæssig løn – og således have efterbetalt godt 838.000 kr. 
3F har nu trukket sager om løndumping for knap 1,4 millioner kroner mod tre fynske gartnerier, der har overenskomst. Det sker efter to afgørelser i Arbejdsretten, som gik 3F imod.

3F kunne ikke løfte bevisbyrden for, at der reelt var tale om vikararbejde og ikke entreprisearbejde som fremført af arbejdsgiverne.

- Vi henlægger sagerne på grund af dommerens ord om, at vi på det nærmeste skal have lydoptagelser af, at arbejdsgiveren siger, at der reelt er tale om vikararbejde, og at arbejdsgiveren kun gør det her for at omgå overenskomsten, siger Arne Grevsen og fortsætter:

- Det kræver nærmest, at vi skal have arbejdsgiveren til at vidne imod sig selv, og den sag har vi endnu ikke. Det er åbenbart ikke nok, at dem, der har udført arbejdet, fortæller sandheden som vidner. Det må vi tage til efterretning.
 
Fakta

Sag mod Nældebakken

  • En polsk kvinde tjente i 2013 og 2014 60 kr. i timen før skat – også for overarbejde – hos Gartneriet Nældebakken.
  • 3F’eren var ansat i vikarbureauet AssistIn.
  • Nældebakken har afvist 3F Odense GOPS’ krav om, at kvinden skal have overenskomstmæssig løn – og dermed have efterbetalt godt 60.000 kr.

Fidus flyttet fra vikar til entreprise

De henlagte sager drejer sig om fire østeuropæiske kvinder ansat i vikarbureauer uden overenskomst, mens de arbejdede på gartnerierne Thoruplund, Nældebakken eller Broløkke. Her tjente de mellem 52 og 68 kroner i timen.

De tre gartnerier har afvist 3F's krav om efterbetaling på knap 1,4 millioner kroner efter overenskomsten. Gartnerierne og arbejdsgiverforeningen GLS-A har fremført, at der var tale om entreprisearbejde, der falder uden for overenskomstens dækningsområde. 
 

3F: Uanstændig lav løn

Lønnen er dumpet i en stor del af gartneribranchen i løbet af de seneste ti år. Tidligere fik medarbejdere typisk overenskomstmæssig løn, når de plukkede tomater eller pottede roser. Men så begyndte gartnerier i stor stil at bruge østeuropæiske vikarer, der typisk tjente 60 kroner i timen før skat, forklarer Arne Grevsen.

- Det fik vi sat en stopper for, da vi vandt en principiel faglig sag mod et stort gartneri. Nu kalder gartnerier så vikarer for entreprisemedarbejdere, og medarbejderne får igen 60 kroner i timeløn. Det er uanstændigt at betale folk så lav en løn i Danmark, siger Arne Grevsen.
 
Fakta

Sag mod Broløkke

  • En 21-årig bulgarsk kvinde arbejdede hos Gartneriet Broløkke i Odense i perioden fra januar til april 2013.
  • 3F’eren var ansat af vikarbureauet AssistIn.
  • Broløkke har afvist 3F Odense GOPS’ krav om, at kvinden skal have overenskomstmæssig løn – og dermed have efterbetalt godt 53.000 kr.

Giver ikke op

3F har ikke givet op over for social dumping, forsikrer formanden for Den Grønne Gruppe.

- For fremtiden vil vi bekæmpe social dumping ved at starte konflikter mod entrepriseselskaberne og sympatikonflikter mod arbejdsgivere, der er medlem af GLS-A. Arbejdsgiverne har selv bedt om balladen, siger Arne Grevsen

http://www.fagbladet3f.dk/nyheder/fagligt/6b4b6830521941688beb4d7f5014d128-20150212-3f-dropper-sager-om-loendumping-for-millioner