Malermestre ønsker udenlandsk arbejdskraft!

Oprettet d.

Byggeri 26.09.13 kl. 07:10
 

En stadig skærpet konkurrencesituation får nu danske malermestre til i stigende grad at efterspørge østeuropæisk arbejdskraft.

Det skriver Licitationen - Byggeriets Dagblad.

For malermestrene kan ganske enkelt ikke skaffe danske malersvende, der vil arbejde for lønninger, der ligger væsentlig under 140-150 kroner i timen. Og det er nødvendigt for at kunne bevare en god konkurrenceevne hos de danske malervirksomheder.

- Vi har i malerfaget en mindsteløn på cirka 116 kroner i timen, og det kan vi under ingen omstændigheder få danske malere til at arbejde for. Faktisk er situationen den, at kan en maler ikke tjene mindst 150 kroner i timen, vil de hellere gå på dagpenge og arbejde sort. Det er desværre situationen, siger direktør i Danske Malermestre Ole Draborg til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Bøvl uønsket

Han understreger, at i den nuværende konkurrencesituation i byggebranchen må man indstille sig på, at de lønninger, der eksisterede i "gamle dage" i bygningsmalerfaget, er fortid.

- Vi bliver nødt til at konkurrere og være konkurrencedygtige. Derfor er der i stigende grad medlemmer, der henvender sig for at høre om erfaringerne med den udenlandske arbejdskraft, og hvordan de kan ansætte den uden at komme i karambolage med fagforeningerne. Der er allerede medlemmer, der har ansat udenlandsk arbejdskraft, siger Ole Draborg, der peger på hovedstadsområdet og Sønderjylland, hvor udviklingen er størst.

Svær løn

Formanden for Malerforbundet, Jørn Erik Nielsen, er uforstående i forhold til Ole Draborgs påstande om, at ledige malere ikke vil arbejde for en overenskomstmæssig mindsteløn.

- Der er ingen, der kan sige, hvad lønnen er i malerbranchen. Vi arbejder jo på akkord. Mesteren kan ikke bestemme, om der skal arbejdes efter fast løn. Det er der to om at bestemme. Svenden har ret til at forlange arbejdet målt op, og så er der ingen fast løn. Der er en overenskomstmæssig mindstebetaling på cirka 116 kroner i timen, men ingen aftalt mindste timeløn. Mesteren kan jo bare lade være med at ansætte dem, hvis de ikke vil arbejde til den løn, han vil give, siger Jørn Erik Nielsen til Licitationen.

 
Kilde: Licitationen - Byggeriets Dagblad