EU undersøger om dansk øst-register er lovligt
Et af de danske redskaber for at dæmme op for social dumping bliver lige nu undersøgt af EU Kommissionen. Kommissionen skal afgøre, om de mener, at den danske lovgivning er i strid med EU's regler.
Regeringen og Enhedslisten har skærpet kravene til udenlandske virksomheder i Danmark i to aftaler de sidste to år. For at udføre lovligt arbejde skal de tilmelde sig det såkaldte RUT-register, så Skat, Arbejdstilsynet og fagforeninger ved, hvor de arbejder.
Men det danske register kan altså vise sig at være i modstrid med EU. Det fremgår af et svar fra EU Kommissionen til det polske medlem af EU-parlamentet, Danuta Jazlowiecka. Hun mener, de danske regler ”gør danske fagforeninger i stand til at identificere udenlandske firmaer, ofte for at kunne tvinge dem til at indgå overenskomster”.
- Kommissionen er fuldt ud bevidst om bekymringerne (…) vedrørende det danske system, skriver Michel Barnier, der er kommissær for det indre marked.
”RUT-registret gør danske fagforeninger i stand til at identificere udenlandske firmaer, ofte for at kunne tvinge dem til at indgå overenskomster. Det gør det også nemt for danske firmaer at føre en urimelig krig mod udenlandske konkurrenter.”
Hun er medlem af den kristendemokratiske gruppe i EU-parlamentet og valgt i Polen for premierminister Donald Tusk’s lilberale Borgerplatformen.
Michel Barnier, EU-kommissær for det indre marked:
”Kommissionen er fuldt ud bevidst om bekymringerne (…) vedrørende det danske system”.
”Efter denne afgørelse (underkendelse af det belgiske register, red.) indledte kommissionen en uformel dialog med de danske myndigheder for bedre at forstå det danske RUT-registers natur og rækkevidde, for at finde ud af, om systemet (eller dele af det) udgør en begrænsning af frihed til at udføre services (…) og om nødvendigt, at finde en løsning de bringer den nationale lovgivning inden for EU’s rammer.”
”Videre handling afhænger af den førnævnte dialog.”
Læs spørgsmålet og svaret her
Kilde: Egen oversættelse af svar fra Michel Barnier, EU-kommissær for det indre marked:
Belgien tabte sag
Kommissæren oplyser, at han har indledt en dialog med de danske myndigheder for at fastslå, om de danske regler er i strid med det indre marked. Og hvis det er tilfældet, vil han sørge for at få de danske regler rettet ind efter EU's regler. Dialogen er skridtet før en officiel åbningsskrivelse til den danske regering, der beder om at få ændret den danske lovgivning.Sidste år blev det belgiske øst-register underkendt af EU. Der er flere afgørende forskelle, der gør, at det danske ikke vil lide samme skæbne, mener medlem af EU-parlamentet Ole Christensen (S).
- Jeg er tryg ved, at vi i Danmark kan forklare kommissionen, at vi har de regler for at sikre fair konkurrence på det danske arbejdsmarked, siger Ole Christensen.
Beskæftigelsesministeriet bekræfter, at der har foregået en dialog med kommission, men har ikke yderligere kommentarer til sagen.
Enhedslisten vil have svar
Regeringens aftalepartner bag stramninger, Enhedslisten, betragter det som en ”alvorlig sag”.- I Danmark er vi enige om, at RUT-registret er nødvendigt for, at udenlandske virksomheder overholder reglerne og ikke arbejder under radaren, siger Finn Sørensen, der er social dumping-ordfører og medlem af Europaudvalget.
Han vil nu bede beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) om en redegørelse.
- Det er bekymrende, og det må regeringen løse. Vi skal beskytte vores udmærkede regler og sikre, at vi kan lave mere vidtgående regler. For kampen mod social dumping er langt fra færdig, siger han.