Østarbejdere er uundværlige!

Oprettet d.

 
- Østarbejdere er uundværlige
For hvert år der går, kommer der flere østeuropæiske håndværkere til Danmark. Arkivfoto.
 
25.06.13 | 16:00 ak
 

Beskæftigelsesministeriet har fået udarbejdet en rapport om virksomhedernes brug af østeuropæisk arbejdskraft i Danmark.

Undersøgelsen er gennemført af Københavns Universitets forskningscenter for arbejdsmarkeds- og organisationsstudier (FAOS), oplyser Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der hæfter sig ved flere af konklusionerne, blandt andet at:

1) 42 procent af virksomhederne har anvendt østeuropæisk arbejdskraft, fordi der var mangel på kvalificeret arbejdskraft.

2) seks procent af virksomhederne gjorde det, fordi de slet ikke fik danske ansøgninger.

3) virksomhederne vurderer, at østeuropæerne er mere arbejdsvillige.

4) østeuropæere ansat i danske virksomheder får oftest en løn, der ligger over mindstebetalingen i overenskomsten, men samtidig er lønnen lavere, end hvad danskere får i tilsvarende job.
 

Dansk falliterklæring

- Udenlandske medarbejdere fra de østeuropæiske lande er en helt uundværlig del af det danske arbejdsmarked i dag. Deres arbejde i Danmark har skabt grundlag for dansk produktion, og de indgår på lige fod med danske medarbejdere, dokumenteres det med FAOS' meget omfattende undersøgelse, siger administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening Jørn Neergaard Larsen.

- Det er en virkelighed, der står i skærende kontrast til de myter om østeuropæiske medarbejdere, som dele af fagbevægelsen stædigt har forsøgt at danne, argumenterer han og fortsætter:

- Som FAOS i sin rapport til Beskæftigelsesministeriet dokumenterer, så ansætter danske virksomheder østeuropæisk arbejdskraft primært, fordi de ikke kan finde kvalificeret arbejdskraft i Danmark. Og de ansættes, fordi de er motiverede og engagerede medarbejdere.

- For jobcentre og a-kasser kan det kun ses som en falliterklæring, at de ikke har kunnet få øje på de mange jobåbninger på de danske virksomheder, som medarbejdere fra de østeuropæiske lande i titusindvis kunne finde, søge og få.


http://www.byggeteknik.dk/artikel?id=75053