3F taber og arbejdsretten godkender timeløn på 60 kroner

Oprettet d.

Arbejdsretten godkender timeløn på 60 kroner

Løndumping:   Flere virksomheder med overenskomst er sluppet af sted med at udnytte medarbejdere, der har tjent mindre end det halve af den i overenskomstens fastsatte timeløn.

 

 

Fakta

3F's sag mod planteskole

  • I den ene sag beskæftigede en af Europas største producenter af juletræer, den midtjyske planteskole Majland, 36 polske arbejdere via det danske vikarbureau Helper Sp. Z.O.O.
  • Nogle af polakkerne tjente 60 kroner i timen for arbejdet hos den overenskomstdækkede planteskole.
  • 3F rejste et krav på efterbetaling af 765.000 kroner til de polske medlemmer med henvisning til overenskomsten. Men virksomheden blev i november 2014 frifundet af Arbejdsretten.
60 kroner i timen - før skat. Den løn tillader Arbejdsretten, at medarbejdere tjener hos virksomheder, der har ladet sig omfatte af overenskomst og dermed forpligtiget sig til at betale mere end det dobbelte. Det viser to nye sager, som Arbejdsretten har afgjort.

Arbejdsretten har blåstemplet, at to overenskomstdækkede virksomheder har benyttet leverandører uden overenskomst til at levere arbejdskraft, der tjente 60 kroner i timen. Arbejdet på en stor jysk planteskole, Majland, og et stort fynsk gartneri, Topia by Roll, er udført som såkaldt entreprisearbejde, der falder uden for overenskomsternes dækningsområde. 

3F mener, at der i de to sager er sket løndumping for i alt over to millioner kroner i forhold til overenskomsterne. Hos Den Grønne Gruppe i 3F siger formand Arne Grevsen:

- En lang række virksomheder er godt i gang med at smadre gartneribranchen med deres massive løndumping. Den udbredte løndumping er til stor skade for lønmodtagerne, en fair konkurrence i branchen samt for det danske samfunds skatteindtægter. Og det er fuldstændig grotesk og et stort svineri, at arbejdsgiverforeningen GLS-A støtter virksomhederne i deres enorme omgåelse af overenskomsten.     

- Vi vil nu gå endnu hårdere efter at få vikarbureauer og entreprenører til at indgå overenskomst. Når GLS-A og grønne arbejdsgivere ikke vil gøre noget ved problemet, har de nu nærmest bedt om, at vi iværksætter konflikter og sympatikonflikter mod virksomheder, der gør brug af løndumping, siger Arne Grevsen.
 
Fakta

3F's sag mod gartneri

  • I den anden sag gjorde et af Danmarks største gartnerier, fynske Topia by Roll, brug af østeuropæisk arbejdskraft fra de danske vikarbureauer Team2You og Jobekspress.
  • Timelønnen for arbejde på det overenskomstdækkede gartneri, der leverer blomster til Coop Danmarks butikker, var 60 kroner i timen før skat - også for overarbejde.
  • 3F mener, at 14 polske medlemmer fik knap 1,3 millioner kroner for lidt i løn i forhold til overenskomsten. Men gartneriet er nu blevet frifundet af Arbejdsretten.  

Dommer: Tvivl kommer klager til skade

Højesteretsdommer Oliver Talevski afgjorde begge sager i Arbejdsretten. I forbindelse med afgørelsen i 3F's sag mod det fynske storgartneri Topia by Roll sagde dommeren, at det er et dilemma, at der er tale om virksomheder med overenskomst, men at overenskomsten ikke finder anvendelse på entrepriseaftaler.

Som klager havde 3F bevisbyrden, og tvivlen kommer klager til skade, forklarede dommeren.

- Det er op ad bakke at løfte bevisbyrden kun med egne medarbejdere, sagde Oliver Talevski i forbindelse med frifindelsen af Topia by Roll.
 

GLS-A: Der er ikke tale om massiv løndumping

Planteskolen og gartneriets sag blev støttet og ført af arbejdsgiverforeningen GLS-A - som sammen med 3F laver overenskomster på gartneriområdet, der skal ”imødegå enhver form for omgåelse af overenskomster”

Formanden for GLS-A, godsejer og kammerherre Gerner Wolff-Sneedorff, oplyser til Fagbladet 3F, at han ikke ønsker at udtale sig om de to konkrete sager, og om hvorvidt timelønnen på 60 kroner før skat er fair. Han kan ikke genkende kritikken fra 3F og siger:

- Hvis man dykker ned i sagerne, så har jeg ikke indtryk af, at der er tale om massiv løndumping, som Arne Grevsen taler om. Der er nok tale om, at der stadig er nogle firmaer, der hænger fast i Danmark og bruger udenlandsk entreprise til nogen arbejdsopgaver. Men derfra til at kalde det løndumping synes jeg, der er et stykke.

- Det, der smadrer virksomhederne, er nok dem, der går ud og stopper arbejdet de steder, siger Gerner Wolff-Sneedorff og tilføjer, at 3F for eksempel blokerer virksomheder.